Hvem Vi Er

Finn deg en stol

Historie i over 350 år

Sporrong er en unik metallprodusent med en stolt historie. Selskapet ble grunnlagt i 1666 av håndverksmesteren Henrik Grau, i en tid da Sverige var en europeisk stormakt og det var stor etterspørsel etter militærbelter og uniformsdekorasjoner til Karl XI og hans kongelige hærs mange krigstogter.

Vår historie begynner i februar 1666 i Stockholm, da hoftebelteprodusenten Henrik Grau, en av hovedstadens første mestere i hoftebeltefaget, åpnet sitt eget verksted på Helgeandsholmen like ved det svenske slottet. Datidens store krigsmaskineri trengte store mengder uniformsbeslag, emblemer og knapper. Det krevdes også et spesielt håndverk for å designe og produsere de metallbesatte beltene, reimene og hofteholderne som ble etterspurt av 1600-tallets barokke klesmote.

Det fremgangsrike verkstedet gikk i arv til både mannlige og kvinnelige etterkommere av Henrik Grau, og da det etter flere generasjoner ikke var noen Grau-etterkommer å overlate driften til, ble verkstedet overtatt av verkstedets eldste mester, Carl-Claes Sporrong, som senere ga bedriften sitt nåværende navn.

Med industrialiseringen på 1800-tallet blomstret metallindustrien og dermed også Sporrong, som spesialiserte seg på uniformsknapper og emblemer som var etterspurt av Telegrafverket, de svenske jernbaneverkene og andre store offentlige institusjoner. Noen tiår senere, under ledelse av Carl-Claes enke Maria Sporrong, vant selskapet kvalitetspriser på flere verdensutstillinger. På denne tiden hadde selskapet fått en prestisjetung kundekrets: Karl XVs hoff, ledende offentlige institusjoner og politiet i Stockholm og Göteborg.

Sporrong fortsatte å vokse utover 1900-tallet og fikk stadig flere prestisjeoppdrag - medaljer til de olympiske leker i 1912 og bestillinger fra de skandinaviske hoffene. I 1965 ble Sporrong utnevnt til hovleverandør til det svenske kongehuset. Vi designet minnestempler til de kongelige bryllupene til kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i 1935 og til kong Carl XVI Gustav og dronning Silvia i 1976. I 2010 var vi stolte av å levere minnemedaljen til bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og prins Daniel.

Vi har tatt vare på arven vår ved kontinuerlig å utvikle ferdighetene våre og opprettholde en ubrutt kjede av generasjoner av håndverkere. I dag er Sporrong en del av Kultakeskus Oy, Finlands ledende smykkeprodusent, som ble grunnlagt i 1918. Kultakeskus tilbyr et bredt spekter av produkter, fra diamanter, gull- og sølvsmykker til bestikk, medaljer og priser. Kultakeskus er også distributør av klokker fra blant annet Oris, Tommy Hilfiger, Calvin Klein og Hugo Boss.

1666

Girdlemaker Henrik Grau travels to Stockholm from Germany and establishes a guild.

1666

1666

Grau starts producing uniform details for the King’s army as wellas fashion items that where in demand at the time.

1666

1720

 
Grau's granddaughter Anna Katarina Schiller took over and built the main belt-making workshop in the capital.
1720

1842

The company was passed down through generations of Grau untilnone were left to take over the business. The business was thenbought by the eldest master of the Grau guild, Carl Claes Sporrong, who gave the company it’s current name.

1842

1850's

The establishment of Swedish Telegraph Agency and the Swedish Railway gave rise to increased demand for metal buttons for uniformed personnel. To meet this increased demand, Sporrong specialized in the manufacture of metal buttons.

1850's

1864

After C.C. Sporrong's death in 1864, his widow and son took over the running of the business. During this time, the company's productswere awarded both at the Stockholm Exhibition in 1866 and at the World's Fair in Paris 1867.

1864

1860's

Sporrong products have not only been part of the Scandinavian history, they have also been part of other countries’ history. Sporrong supplied buttons for uniforms used in the American Civil War.

1860's

1912

Sporrong proud to have produced the Olympic medals in 1912.

1912

1918

The factory at Kungsholmen grew and in 1918 the construction of the company's own business building at Kungsgatan 17 began

1918

1923

 
1923 Mille's commemorative medal for the 400th anniversary of Gustav Vasa's entry into Stockholm, an icon in medal art.
1923

1965

Sporrong received a Royal Warrant from the Swedish Royal Court.

1965

2010

 
The Crown Princess's wedding
2010

2019

Kultakeskus Oy, Finland aquires the Sporrong group from the Swedish company Midway Holding AB who had been it’s ownerssince 1990.

2019

Hvordan Vi Jobber

Kvalitetshåndverk

I vår bedriftskultur er erfaring, omtanke og kreativitet til stede i alt vi gjør. Vi bestreber oss på å opprettholde de høyeste kvalitetsstandarder og tjenester, slik man kan forvente av et selskap som er tildelt kvalitetsmerket som leverandører til den svenske kongefamilien.

Vår egen metall- og emaljefabrikk på øya Ösel i Estland er toppmoderne. Estland har sterke og velkjente håndverkstradisjoner, og medarbeiderne våre etterligner disse kvalitetene og leverer alltid etter kundenes behov og ønsker. Produktene våre er nøye utviklet, og vi trener kontinuerlig for å opprettholde ferdigheter og høy kvalitet i håndverket og prosessene våre. Produksjonen opprettholdes ved å teste og kontinuerlig oppdatere metoder, materialer og design.

Vi har vært ISO 9001-sertifisert for vårt kvalitetsstyringssystem siden 1999 og ISO 14001-sertifisert for miljøstyring siden 2008 - et bevis på at vi gjør en god jobb. Vi håper kundene våre anerkjenner vår yrkesstolthet når det gjelder kvalitetsstyring og bærekraftig utvikling, noe disse sertifikatene er et bevis på.

Vi samarbeider med de beste innen design og kunsthåndverk for å skape noe unikt. De svenske designikonene Carl Milles og Carl Eldh skapte medaljedesign for Sporrong tidlig på 1900-tallet, og i dag har vi ledende skandinaviske designere i vår omgangskrets.